Ha a tavasz hírnökét díjaznom kellene, a konyhámban biztosan dobogós helyen szerepelne a spárga /díszes fejének köszönhetően még csak nem is koronázatlanul... Ki tudja, talán ő a zöldségek királya?! /
Egy biztos: ilyenkor friss, zsenge, ízletes, vitaminokban gazdag, kalóriatartalomban alacsony, vibráló zöld színű (kivéve persze, ha fehér :) ), könnyen variálható- azaz minden megvan benne, ami egy tavaszi tányérnak tökéletesen áll.
A klasszikus spárgakrémleves receptjét szinte már mindenki ismeri, így az enyémbe ez alkalommal vittem egy kis csavart, néhány könnyen elkészíthető elemmel, levesbetéttel, fűszerezéssel gazdagítottam.
Hozzávalók:
/4 személyre/
- vaj
- 2 fej salottahagyma
- 1 köteg zöld spárga
- 2 db kisebb burgonya
- 0,3 l főzőtejszín
- 0.5 dcl száraz fehérbor
- 1 teáskanál curry
- só
- bors
A levesbetétekhez:
- 50 g chorizo
- 1 csokor friss koriander
- olívaolaj
- 1 sokmagvas zsemle
- 1 dl zsíros tej
Elkészítés:
Egy lábasban az apró kockára vágott salottahagymát üvegesre párolom vaj és olívaolaj keverékén. Közben megtisztítom a spárgát, ha szükséges (esetemben elég volt a végeit meghámozni, annyira zsenge volt), majd kb 2 cm-esre darabolom, amit a lábasban párolni kezdek, a fejét félre teszem. A 2 drb burgonyát megpucolva, kisebb kockákra vágva a spárgához adom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom, s egy teáskanál curryt adok hozzá. 20-25 percig / megpuhulásig főzöm, majd botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a főzőtejszínt, a félretett spárgafejeket, és fél deci jó minőségű száraz, fehérbort. Ezzel főzöm még nagyjából 5-8 percig.
Közben pedig készítem a további levesbetéteket/ feltéteket:
1. Chorizo Chips: Nagyjából 50 g chorizot (vagy valamilyen más száraz kolbászt, esetleg szalámit) gyufaszál vékonyra szeletelek, előmelegített sütőbe (200°C) sütőpapírra terítve, 5 perc alatt ropogósra sütöm.
2. Pirított magvas zsemle lapok: Egy "sokmagvas" zsemlét 1-2 mm-es lapokra szeletelek, sorba rendezem őket a chorizóhoz használt sütőpapíron, meglocsolgatom egy pici olívaolajjal, és mindkét oldalát 5-5 percig szárítom a már jól felhevült sütőben.
3. Korianderolaj: Ha már curry, akkor legyen koriander!
Egy csokor koriandert lassan hozzáadott (semleges ízű) olajjal folyékonnyá mixerezek, sózom, borsozom.
4. Hab a "tortán": Egy gyorsforraló lábasban zsíros tejet melegítek, majd egy kézi habverő segítségével habosítom.
Tálalás: A levest fehér mélytányérba szedtem, 3-4 spárgafejjel. A közepére helyeztem a ropogós kenyérlapokat, megszórtam a chorizo-chipsel, körkörös mozdulatokkal díszítettem a koriander olajjal, majd végül a felvert tejhabbal.
És VOILÁ! Tavaszi idill és harmónia egy tányérban :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.