A narancs, gyömbér, méz és chili harmóniájával melengető, egzotikus ízhatást érhetünk el, amivel könnyedén feldobhatjuk szárnyasokból készített ételeinket.
Hozzávalók:
- 4 db fürj
- 2 db narancs
- gyömbér
- 2 ek méz
- kakukkfű
- chili
- 0.5 dl étolaj
- só
- 20 dkg polenta (kukoricadara)
- 2 dkg vaj
- fekete szezámmag
Elkészítés:
A megmosott fürjeket sózzuk, lábaikat összekötözzük, a belsejét friss kakukkfűvel tömjük. A tepsibe kevés olajat öntünk, majd a fürjeket mellével felfelé beletesszük. Egy edényben összekeverünk 1 ek mézet, ujjnyi reszelt gyömbért, egy narancs kifacsart levét. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a fürjeket megkenjük a narancsos páclével (ezt 10 percenként ismételgetjük), majd a sütőbe mintegy 45-50 perc alatt készre sütjük.
Sós vizet forralunk (kb 4-5 dcl-t, nagyjából 2x annyit, mint a polentánk), majd hozzáadjuk a kukoricadarát, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg fel nem veszi a vizet (csupán néhány percet vesz igénybe), majd hozzákeverjük a vajat. /A polentát formákba öntve kihűthetjük, így kiborítva megtartja kívánt alakját, de tálalhatjuk melegen, közvetlenül a tányérra is./ Tálaláskor megszórjuk fekete szezámmaggal. (elhagyható)
A következő lépésként a megsült fürjek tepsijében maradt ízletes levet egy kis lábasba öntjük, forralni kezdjük, majd újból adunk hozzá némi reszelt gyömbért, egy evőkanál mézet, egy narancs kifacsart levét, és ízlés szerint chili lekvárt (vagy aprított/friss chili paprikát). 5-10 percen át forraljuk, sűrűsödésig. Mikor az ízek már jól összeálltak, átszűrjük a szószt /hogy mentesítsük a gyömbérdaraboktól/ és nagyobb cikkekben hámozott narancshúst adunk hozzá, amit az étel mellé tálalunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.