Hozzávalók:
(4 adagra)
- 1,5 kg csirkeszárny
- 1 dl sűrű, jó minőségű szójaszósz
- 0.5 dl Teriyaki szósz
- 0.5 dl rizsborecet
- szárzeller (kb 2 szár, vékonyra szeletelve)
- 4-5 fej gomba
- 3 gerezd fokhagyma (reszelve)
- gyömbér (kb, egy ujjnyi darab, lereszelve)
- chili (ízlés szerint)
- 3 ek méz
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk szechuani bors
- újhagyma, hagymaszár
- szezámmag
- köret: párolt rizs
A megmosott csirkeszárnyak keskeny végét bárddal lecsapjuk (fagyra tehetjük későbbi felhasználásra, pl. alaplé főzéséhez), majd a továbbiakban a szárnyakat a két csontos részére felezzük. Wokban 3 ek kristálycukrot melegítünk, közben hozzáadjuk az előkészített csontos szárnyacska darabokat, majd néhány percig karamellizáljuk, ezt követően felöntjük a rizsborecettel. Közben egy külön tálban elkeverjük a szójaszószos fürdő hozzávalóit, amiben majd puhulnak a szárnyacskáink. Összekeverjük a szójaszószt, teriyakit, reszelt fokhagymát. reszelt gyömbért, mézet, chilit, fahéjat, szechuani borsot. (Ne feledjük, hogy a szójaszósz sóssága miatt az étel nem igényel külön sózást!) A keveréket a húsra öntjük, némi vizet is adhatunk hozzá, úgy, hogy a folyadék a szárnyakat majdnem ellepje. Kis lángon, kb 45 percig főzzük, miközben a szószunk lassan a méztől folyamatosan sűrűsödik. A főzés befejezte előtt 5 perccel az ételhez adjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, majd miután elzártuk a hőt, hogy megtartsa roppanósságát, a húshoz keverjük a felszeletelt zellerszárat is. Tálaláskor mély tálkába szedem a párolt rizsköretet, s erre halmozom a szaftos húsdarabokat, majd szezámmaggal és zöld zsenge hagymaszárral szórom meg.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.