Amerikából jöttem...

Amikor az ember lánya idegen országba, földrészre utazik, nemcsak a helyi nevezetességekre kíváncsi, de a helyiek étkezési szokásaira, esetemben gasztrokulturájukra annál inkább. Ha pedig épp Amerika az a bizonyos kontinens, az ember gondolkodás nélkül vágja rá: ugyan, milyen kulináris élvezetben lehet része bárkinek is a JUNK FOOD világában, ahol elhízott emberek ezrei igénytelenül tömik magukat hamburgerrel, hot-doggal, sültkrumplival, kecsappal, majd a végén mindezt megfejelik egy óriás díszes fánkkal, fél liter, minimum 6 kockacukorral ízesített kávés-tejjel amit americano-nak neveznek...
Hát igen... az emberekben élnek bizonyos beidegződések, legfőképp egy távoli világról, mindaddig, amíg saját szemükkel meg nem bizonyosodnak annak ellenkezőjéről... Igen igen, én is ilyen vagyok ám, azonban nekem volt serény egy hónapom picit belekóstolni az édes amerikai álomba, aminek néhány részletét szeretnék megosztani Veletek is! 

No de szavak helyett beszéljenek a képek, lényegre törő infókkal, észrevételekkel:

Énkiskertem:

Bármennyire is meglepő, igenis próbálnak egészségesebben étkezni az amerikaik is, mi sem bizonyítja jobban ez a kis kertecske, ami majd' minden harmadik kertvárosi ház mellett-előtt megtalálható hasonló formában. A termés ez esetben: koktélparadicsom, paprika, padlizsán...


IMG_0083A.JPG

 

Az élelmiszerüzletek választéka a gasztrofanatikusoknak maga a földi manna, ahol:

Az alapterület megegyezik, vagy még annál is nagyobb, mint egy itthoni METRO-é

A polcok szó szerint roskadásik vannak szebbnél szebb áruval

A zöldségeket, salátákat, fűszernövényeket folyamatosan vízpermetezik (keresve se találsz egy kókadt levelet)

A különböző magvakat, gabonát, alapanyagokat, liszteknek valót magadnak őrlöd amilyenre csak szeretnéd

Az még addig rendben, hogy a paradicsom őshazájában több, mint 30 féléből válogathatsz, de hogy sárgarépából, retekből 6 különböző fajta, karfiolból szintén sárga és lila változat... s ott az a sok dolog, amit eddig még csak maximum a LaRousse gasztronómiai lexikonban láttam... hát parádé!

FotorCreated.jpg
A hús/halpultban sem ismernek lehetetlent a srácok

FotorCreated2.jpg

Hozzá kell tennem, hogy az óriási választéknak ára is van ám...  Az alap élelmiszerek, zöldség-gyümölcs átlagban 2x de van, ahol 3x drágább az itthon megszokottnál, persze ez nem ez egy gallon (3,79 liter) tej, vagy narancslé vásárlásának esetén értendő. 

IMG_0394A.JPG

 

Eating out:

Az első "beülős" éttermi élmény a következő volt: 

Egy édes kis étterem Pittsburgh kertvárosában, amint látszik itt is az egészségesebb vonal a jellemző párolt zöldségköretekkel az élen.

3.jpg

Ami ezen a helyen számomra nagyon meglepő volt: a rendszer, miszerint nem szolgálnak fel alkoholos italokat, arról ugyanis saját magadnak kell gondoskodni! Magyarán te viszed a piát (legtöbb esetben üveg bort), amihez ők adnak poharat, s minden üveg felbontása általuk 8 dollárodba kerül. Az elején furcsálltam is, hogy az vendégek nagy része egy üveggel a kezében érkezik...aztán felvilágosítottak.

A felszolgáló brigád mindenütt nagyon előzékeny, kedves, figyelmes

Amit általánosságban el kell mondanom: azt hiszem Amerika a LEG-ek országa, legalábbis ami a vendéglátó helyeket illeti - biztosan... "üdvözlünk az USA legrégebbi éttermébe", "mi készítjük az ország legjobb szendvicsét", "nálunk eheted a legcsípősebbet", "a legszélesebb pizzaválaszték a miénk", "Benjamin Franklin legkedveltebb fogása volt" és még sorolhatnám...

Ha Pittsburgh legjobbjának tartott szendvicsét szeretnéd magadévá tenni, a helyiek minden esetben a Primanti Bros.-t ajánlják. Ebédidőben a járdaszélig áll a sor, bent pedig négyzetcentiméterenként lógnak a falon a bekeretezett leg leg leg-díjak. A szendvics tartalma: 2 óriási karaj olasz kenyér között a hús (amit magunk választhatunk bele), zöldségek, házi coleslow, és ami a pláne: benne található a sült burgonya is! Tehát 'mindenegyben'- mindez 7 dollárért. Az ujjaimmal alig tudtam átérni, nemhogy még beleharapni, és egy adagból kb. egy átlagos magyar család minden bizonnyal jóllakna...

4.jpg
https://www.primantibros.com/

Következő állomás: Boston

Boston egyik legismertebb jelképe kikötőváros lévén a homár (lobster), osztriga (oyster) és minden egyéb friss tengeri herkentyű

A város már magában megér egy misét, varázslatos a kikötő, a modern építészet és a történelmi téglaépületek keveredése! Én egyenesen imádtam! 

Itt sem volt nehéz megtalálni a város LEGrégebbi éttermét :) a Union Oyster House-t 1826-ban alapítva               http://www.unionoysterhouse.com/

Itt rendeltünk egy nagy tányér kagylót, és egy herkentyűs tálat

Vendégvárónak nagyon sok helyen frissen sült kukoricakenyeret szolgálnak fel vajjal

boston.jpg

Next stop is: New York, New York

Hajnalban a napomat a Time Square-hez közeli Mekiben voltam kénytelen kezdeni, gondoltam beugrok egy kis wifiért, plusz megiszok egy bödön egydolcsis 'kávét'... Már a bejárat sem volt túl bizalomgerjesztő, odabent csupa lepukkant, legalja, hajléktalannak tűnő emberek... Egész amerikai kintlétem során egyedül itt, Donald papa étkezdéjében ért negatív attrocitás. A flegma kiszolgálás, a koszos beltér, s a falon egy tájékoztató jellegű tábla, miszerint maximálisan 20 percig veheted igénybe az étterem 'melegét', utána le is út, fel is út... A közel 200 fő befogadására képes hely 1 db mellékhelyiséggel rendelkezett, amitől a Central Parkban lévő ingyenes wc fényévekkel tisztább és rendezettebb volt. 

Manhattan utcáin, jobban mondva járdáin sok helyen árusítanak gyümölcsöt mobilis kis kocsikról

A nyüzsgő városban kis nyugalomszigetek bukkannak fel a legforgalmasabb sugárutak között, ahol napközben kihelyezett asztalokkal és székekkel teszik lehetséges színhellyé az öltönyös 'bizniszmenek' ebédjét. 

IMG_0720A.JPG

A belváros nyüzsög az önkiszolgáló éttermektől, salátabároktól, pizzaszeletesektől. Az egész napos városnézés után időbe telt, míg találtam egy helyet a nagyon elegáns kontra önkiszolgáló büfé között, holott a Szex és New York c. sorozatban egymást érik az utcán a kiülős-teraszos éttermek, én azonban némiképp máshogy tapasztaltam a helyzetet. 

A hosszú séta azonban meghozta gyümölcsét: Manhattan közepén, a Broadway-n találtam rá a számomra lehető legtökéletesebb helyre, egy kis bisztró-pékség kinti teraszára, Maison Kayser névvel. A nyári nagy hőségben olvadt a beton, esteledett már, kigyúltak A város fényei, mögöttem pedig az Empire State Building pompázott teljes életnagyságban. 

és a vacsorám: 

IMG_0936A.JPG

Vörös tonhal fűszeres kéregben avokádóval, zöldségekkel, friss baguettel, vajjal, jeges teával :) 

IMG_0943A.JPG

A világ talán legismertebb városának közepén, a környezet, az életérzés és a vacsora itallal, borravalóval együtt mindössze 20 dolláromba került. Valahogy így, ahogyan a szlogen is tartja: "Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard" :) 

Ha ezt az étkezést, az alapanyagok háromszoros árát, illetve az időspórolást veszem alapul, nem csoda a megállapítás, miszerint az amerikaiak 90%-a étteremben étkezik otthoni főzőcskézés helyett...

Canadai kiruccanás

A canadai határ túloldalán meglepően nagy területet ölelnek fel a különböző szőlőültetvények, borászatok, pincészetek, kóstolók, biciklitúrák lehetőségével.

A történelem angol és francia gyarmatosításai nagy behatással vannak mai napig az ország gasztronómiájára is. Az ételadagokat ugyanakkor itt sem aprózzák el.

Brit Pub: fish & chips

IMG_1183A.JPG

Sheperd's pie:

IMG_1181A.JPG

Angol-vegyes ízelítő:

IMG_1182A.JPG

A kávézás nem volt egyszerű dolog, sem az USA-ban, sem bizony Canadában..pontosítok: a presszó ivás szinte egyenlő volt a lehetetlennel... 
Az alábbi kép jól szemlélteti: "kis adag" kávét kérsz --- egy bödön "kávélevest" kapsz (pontosabban: jó sok tej, pici kávéval megbolondítva).

IMG_1211B.JPG

A fagylalt burger sem lehetetlen:

IMG_1136A.JPG

Számomra ez maga volt a csoda (méret ügyileg): MINI tortácskák az amerikai kontinensen :)

IMG_1452A.JPG

 

Néhány plusz érdekesség:

Általánosságban az éttermekben alap, hogy az asztalon ingyen ketchup (Heinz) található

Az újratölthető üdítők között széles választékban találsz gatorade sport italokat

Amikor pizzát rendelsz, félkész állapotban hozza a futár, amit fogyasztás előtt néhány perc sütéssel ultrafrissé varázsolhatsz 

IMG_5734A.JPG

A palackozott üdítők legkisebb kiszerelése 0,6 liter

Az emberek szíves-örömest szerzik be hozzávalóikat helyi termelők farmjairól, az egészségesebb-táplálóbb-génmanipulálatlanabb hit ellenében, bár sokszor annak sincsenek tudatában: eszik-e, vagy isszák az adott alapanyagot. Mivel még Haloweentől akkoriban elég messze voltunk, tök vásárlásakor hárman (az eladót beleértve) kérdezték meg tőlünk, mire fogjuk hasznosítani azt.

Variációk padlizsánra egy termelői farmon:

IMG_0556A.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroholic.blog.hu/api/trackback/id/tr66938015

Gastroholic

kulináris élménytúra Ewínyenc falatok fanatizmus a konyhában gasztrosikk és gasztrosokk

Friss topikok

süti beállítások módosítása