A krémlevesek általában nem igényelnek túl sok törődést, 1-2 konyhai eszköz és alapanyag használatával megúszhatjuk a sokak számára elrettentő főzési - konyhában bomba robbanós- macerát, viszont ezzel fordított arányban mennyei, a zimankós évszakokban igencsak preferált fogást kerekíthetünk ki belőle.
Hozzávalók:
/4 személyre/
- 250 g rókagomba (vagy amely fajta épp frissen fellelhető)
- 250 g csiperkegomba
- 2 fej sonkahagyma /vagy 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 ek vaj
- 0,3 l főzőtejszín
- só, bors
Az apró kockákra vágott sonkahagymát 2 evőkanál vajon üvegesre pirítok, majd hozzáadom a negyedekre vágott csiperkegombát és a rókagomba 2/3 részét (a többit később a tálaláshoz használom), és ezt is tovább pirítom néhány percig, amíg szép világosbarna kérget nem kap. Ekkor felöntöm annyi vízzel (ha van alaplé- az még jobb), hogy jócskán ellepje a gombaragut (úgy 1 ujjnyira), ekkor sózom, frissen őrölt borsozom, kicsit forrni hagyom, majd egy botmixer segítségével simára pépesítem. A lábas visszakerül a főzőlapra, majd a "gombapépet" kellő főzőtejszín hozzáadásával higítom. Amíg felforr a leves, egy serpenyőben a félretett rókagombát vékony szeletek formájában, 1 tk vajon, pici sóval hőkezelek - ez megy majd levesbetétnek, valamint almából és sárgarépából apró korongokat formálok /szívószál segítségével/, amit szintén a tálaláshoz használok.
Miután felforrt a leves, mélytányérba szedem, tejszín-tejföl keverékével megcsorgatom a felszínét, friss kakukkfűvel, alma-répa korongokkal, rókagombával és ehető virágokkal szépítem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.