A NEW NORDIC CUISINE élet és ételfilozófiája
A NEW NORDIC CUISINE élet és ételfilozófiája

Napjainkban nem kellenek képzett hadseregek, konkvisztádorok, vagy épp vikinghajók ahhoz, hogy új területeket vonjunk távolról jött, idegen befolyások alá. Nem történt ez másképp a 'skandináv lázzal' sem, jóideje betört, és azóta is szárnyal, egyre több népet magával ragadva. Előbb beférkőzött a lakáskultúránkba kifinomult bútor kreálmányaival, letisztult, geometrikus formákban megjelent a divatcégek kifutóin, s újonnan a természet ihlette ...

Tengeri SÜNRE LÉPNI TILOS!
Tengeri SÜNRE LÉPNI TILOS!

Első emlékeim a tengeri sünről még 6-7 éves, felhőtlen gyerekkoromból rémlenek, amikor gondtalanul sütkéreztünk az olasz tengerparton, homokvárat építve, apró rákocskákat gyűjtögetve, lubickolva a sekély vízbe - ahol talpunkat a pihe-puha algácskák simogatták. Persze nem mindenki volt ilyen szerencsés körülöttünk - gyakran az idilli képet egy-egy sikoltó, tengeri sünre lépő fürdőző zavarta meg. AUUUCH!
Ekkor még ellenségként tekintettem eme kis szúrós ...

A szezon nagy klasszikusa: gombakrémleves
A szezon nagy klasszikusa: gombakrémleves

A krémlevesek általában nem igényelnek túl sok törődést, 1-2 konyhai eszköz és alapanyag használatával megúszhatjuk a sokak számára elrettentő főzési - konyhában bomba robbanós- macerát, viszont ezzel fordított arányban mennyei, a zimankós évszakokban igencsak preferált fogást kerekíthetünk ki belőle. 

gombakrem.jpg

Hozzávalók:
/4 személyre/

  • 250 g rókagomba (vagy amely fajta épp frissen fellelhető)
  • 250 g csiperkegomba
  • 2 fej sonkahagyma /vagy 1 közepes fej ...
A Maaemo sztori: csillagos ételérzés
A Maaemo sztori: csillagos ételérzés

Az előző blogbejegyzésemben ismertettem a Maaemoval kapcsolatos általános tudnivalókat, kisebb konyhai körképről olvashattatok. Most azonban megpróbálom kifejteni és szavakba önteni azt az érzést, amit belőlem az egész kiváltott, azt az örömódát, amit első maaemos napjaim után a családomnak, barátaimnak szüntelenül- megállás nélkül- egy-egy gyors levegővétellel zengtem. Azt gondolom, ekkor néhány szakmán-kívüli ismerősöm könnyen úgy ...

Csillagvizsgálás: a bolygó neve Maaemo
Csillagvizsgálás: a bolygó neve Maaemo

Gyakran emlegetik Les Brown idézetét: "Célozd meg a Holdat, még ha elhibázod is a csillagok közt landolsz."  Nos, az én célkeresztemben nem a Hold, de az a bizonyos norvég csillagállás volt, minek a neve nem más: Maaemo. A 2016-os Michelin Guide megjelenése óta teljes a csillagkép, én pedig sikeresen landoltam, egyszerre 3 égitesten is!

img_3964.JPG

Mondanom sem kell, 2016 augusztusa legendás hónap az életemben. Ekkor kezdtem ugyanis sztázsolásomat Norvégia, Oslo egyetlen 3 ...

Ha már unod a banánt...
Ha már unod a banánt...

Szupergyors, elronthatatlan, nyáriasan könnyed desszert, ami lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható a nap bármely órájában :)  Glutén és laktózmentes, hozzáadott cukor nélküli palacsinta-csoda.

pal2.JPG

Hozzávalók:

A palacsinta tésztához:

  • 1 banán
  • 2 tojás
  • 1 ek kókuszliszt
  • 0,5 dl mandulatej
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek natúr/görög joghurt
  • 1 ek méz
  • 2 ek eperlekvár
  • friss bogyós gyümölcsök
  • ...
Fésűkagyló cukkiniágyon, avókádómajonézzel
Fésűkagyló cukkiniágyon, avókádómajonézzel

A nyár nagy slágerei között minden évben dobogós helyen szerepelnek a tenger gyümölcsei, kagylók, rákok, halak fogyasztása, a toplistás éttermekben az év javarészében ki is elégíthetjük efféle vágyainkat, én viszont amondó vagyok, ha lehetőségünk adódik frissen beszerezni őket / mert ugye aki keres, az talál! /, ne óckodjunk az otthoni elkészítéstől, hiszen pofon egyszerű, és millióféleképpen variálható az évszakban fellelhető ...

Homár kisokos
Homár kisokos

"The cardinal of the sea" - így emlegetik azt a nem hétköznapi alapanyagot, mondhatni luxuscikket, amit az alábbiakban boncolgatok majd.  norveg_homi.jpg

Legelőször úgy 2 éve, Bostonba tett látogatásom által kerültem úgymond homár közeli állapotba. Ez ugyanis a város egyik legjellegzetesebb szimbóluma. Itt a legtöbb helyi étterem széles tengeri étel kínálatban bővelkedik, megannyi épület tetején homár szobrocska aranylik, nem utolsó sorban pedig Kanada is nagyon közel van, ...

Ha már spárgaszezON, akkor spárgakrémleves!
Ha már spárgaszezON, akkor spárgakrémleves!

Ha a tavasz hírnökét díjaznom kellene, a konyhámban biztosan dobogós helyen szerepelne a spárga /díszes fejének köszönhetően még csak nem is koronázatlanul... Ki tudja, talán ő a zöldségek királya?! /
Egy biztos: ilyenkor friss, zsenge, ízletes, vitaminokban gazdag, kalóriatartalomban alacsony, vibráló zöld színű (kivéve persze, ha fehér :) ), könnyen variálható- azaz minden megvan benne, ami egy tavaszi tányérnak tökéletesen áll.

A klasszikus ...

Blog Restart
Blog Restart

Míg a medvék téli álmot aludtak, én nem tétlenkedve az életem egy új szakaszában próbáltam felvenni a mindennapok ütemét, asszimilálódni, megszokni az új környezet kínálta történéseket. Új vizekre eveztem. Lassan egy éve Norvégia fővárosában, Osloban "ébredezem", próbálgatom szárnyaimat, természetesen hol máshol, mint a vendéglátás területén - egy 700! vendég leültetésére alkalmas, belvárosi, nyüzsgő fjordparton lévő kikötő impozáns ...

Lisztmentes, rusztikus csokitorta
Lisztmentes, rusztikus csokitorta

Csokis, könnyed, lisztmentes, egyszerű, sokszínűen variálható desszert csoda! Elkészítése kezdőknek és haladóknak egyaránt melegen ajánlott! 

malnatorta2.jpg

Hozzávalók:

  • 22 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 15 dkg csokoládé
  • 200 g málna 
  • 1 csipet só
  • 2 cl STROH rum (elhagyható)
  • 2 cl narancslikőr (pl. triple sec v. cointreau) -elhagyható

A vajat habosra keverjük a cukorral és a sóval, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk. A csokoládét ...

Töltött cukkinicsónakok
Töltött cukkinicsónakok

Fogyaszthatjuk könnyed vacsiként, edzés után, vagy mérhetetlenül nagy cukkini rajongásunk végett, de beilleszthetjük paleos étrendünkbe is. Egy biztos: evés után ízlelőbimbóink kielégülnek, lelkiismeretünk azonban patyolat tiszta marad!

cukkini2.jpg

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű cukkini
  • 400 g darált pulykamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 fej gomba
  • 2 marék spenót
  • 1 köteg újhagyma
  • 0,5 kg paradicsom húsa (vagy paradicsomkonzerv)
  • ...

Gastroholic

kulináris élménytúra Ewínyenc falatok fanatizmus a konyhában gasztrosikk és gasztrosokk

Friss topikok