egyem a csülköd...!
avagy csülök-csoda Evi módra

Bár elkészítése majd' egy egész délelőttöt igényelt, minden bizonnyal megérte! Húsban, kalóriában, ízekben és persze élvezeti értékben fogyasztója garantáltan nem szenved majd hiányt! Egy igazi kiadós, pasis étel, amit (valljuk be) -mi, nők is imádunk! 

csulok2.jpg

Hozzávalók:
(4-6 személyre)

  • 1 közepes füstölt hátsó csülök
  • 10-15 db szemesbors
  • 2 db babérlevél
  • 5-8 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • barna sör
  • 2 kg (nagyobb) burgonya 
  • 4 ek 20%-os tejföl
  • 2 ek krémsajt
  • zöldfűszer (petrezselyem, zöldhagyma)
  • 1 ek mustár
  • reszelt parmezán (v más sajt)
  • gomba (6-8 fej)
  • őrölt bors

 

Elkészítés:

A csülköt egy nagy edénybe teszem, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, majd bele teszem a szemesborsot, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sót. Ebben a lében addig főzöm (kb. 2-3 órán át), míg a hús puha nem lesz, szinte leválik a csontról. Ha a hús kellően megpuhult, kivesszük a főzőléből (amit NEM öntünk ki!) és előmelegített sütőbe (180°) bőrével felfelé pirítani kezdünk, (tehetünk mellé nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, gombafejeket) amit 20 percenként barna sörrel locsolgatunk. (Ez szép karamellizált színt és ízt ad neki)
Közben a nagyobb darab burgonyákat alaposan, folyó víz alatt, súrolva megtisztítjuk (nem hámozzuk meg). A megmosott krumplit a csülök főzőlevében + pici sóval feltesszük főni (így sokkal ízesebb lesz a köretünk). Nem főzzük meg teljesen, csak félpuhára, azaz ~15 perc után le is szűrhetjük. Ezután minden burgonya felszínéből egy háromszög alakú mélyedés vágunk ki, ahova majd a krémes tölteléket tesszük. Egy tálkában elkeverem a tejfölt, a krémsajtot, a mustárt, az apróra vágott zöldfűszereket, majd sózom, borsozom. A krumplik alsó felét alufóliába takarom, a mélyedést pedig megtöltöm a kikevert krémmel, amit reszelt parmezánnal (vagy más otthon talált sajttal) szórok meg, s így megy be a sütőbe. 
Amikor már úgy látjuk, hogy a csülök (~60 perc sütési idő) és a héjában sült burgonyánk (~25 perc sütési idő) kellően megpirult, készen vagyunk! 
Savanyúsággal és barna sörrel kínálhatjuk! 

csulok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroholic.blog.hu/api/trackback/id/tr237149317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2015.02.08. 12:29:06

Én inkább ék alakú mélyedést irtam volna.

scandalstone 2015.02.08. 13:35:00

Csülök csak sült csülökként az igazi. Az amatőrök eszik a főtt csülköt.

Gastroholic

kulináris élménytúra Ewínyenc falatok fanatizmus a konyhában gasztrosikk és gasztrosokk

Friss topikok