Kelet-indiai csirke szójaszósz fürdőben

Hozzávalók:
 (4 adagra)

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 1 dl sűrű, jó minőségű szójaszósz
  • 0.5 dl Teriyaki szósz
  • 0.5 dl rizsborecet
  • szárzeller (kb 2 szár, vékonyra szeletelve)
  • 4-5 fej gomba
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • gyömbér (kb, egy ujjnyi darab, lereszelve)
  • chili (ízlés szerint)
  • 3 ek méz
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szechuani bors
  • újhagyma, hagymaszár
  • szezámmag
  • köret: párolt rizs

indiai.jpg

A megmosott csirkeszárnyak keskeny végét bárddal lecsapjuk (fagyra tehetjük későbbi felhasználásra, pl. alaplé főzéséhez), majd a továbbiakban a szárnyakat a két csontos részére felezzük. Wokban 3 ek kristálycukrot melegítünk, közben hozzáadjuk az előkészített csontos szárnyacska darabokat, majd néhány percig karamellizáljuk, ezt követően felöntjük a rizsborecettel. Közben egy külön tálban elkeverjük a szójaszószos fürdő hozzávalóit, amiben majd puhulnak a szárnyacskáink. Összekeverjük a szójaszószt, teriyakit, reszelt fokhagymát. reszelt gyömbért, mézet, chilit, fahéjat, szechuani borsot. (Ne feledjük, hogy a szójaszósz sóssága miatt az étel nem igényel külön sózást!) A keveréket a húsra öntjük, némi vizet is adhatunk hozzá, úgy, hogy a folyadék a szárnyakat majdnem ellepje. Kis lángon, kb 45 percig főzzük, miközben a szószunk lassan a méztől folyamatosan sűrűsödik. A főzés befejezte előtt 5 perccel az ételhez adjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, majd miután elzártuk a hőt, hogy megtartsa roppanósságát, a húshoz keverjük a felszeletelt zellerszárat is. Tálaláskor mély tálkába szedem a párolt rizsköretet, s erre halmozom a szaftos húsdarabokat, majd szezámmaggal és zöld zsenge hagymaszárral szórom meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroholic.blog.hu/api/trackback/id/tr177137099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.04. 19:19:27

Bocs a kötekedésért, de a képen látható ételnek van köze a poszthoz? Ha van, akkor... izé... hogy jön össze a pálcika és az indiai kaja? Az nem a kínai/japán evőeszközök közé tartozik?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.04. 20:02:35

Szójaszószt csakis a Monsanto-féle génmanipulált szójából!

gastroholic 2015.02.05. 11:36:55

Kedves pythonozok, igen, a képen látható ételnek határozottan köze van a poszthoz. Ehhez hasonló ételt egy autentikus ázsiai étteremben fogyasztottam, ahol szintén pálcikát adtak hozzá, de természetesen mindenkinek szíve-joga kézzel, villával, pálcikával, vagy épp Monsano-féle génmanipulált szójával fogyasztani, ha úgy kívánja...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.05. 12:39:39

@gastroholic: én továbbra is ott tartok, hogy mi köze az evőpálcikáknak indiához? Úgy rémlik, arrafelé nem volt divat az ilyesmi... na mindegy.

mortullus 2015.02.05. 17:23:36

Szerintem vedd ki az "indiai" szót a poszt címéből és akkor máris sokkal érthetőbb lesz. Keleti csirke oszt jónapot.

mortullus 2015.02.05. 17:35:33

A receptet mentettem, csirke nélkül mennyei eledel lesz :)

Gastroholic

kulináris élménytúra Ewínyenc falatok fanatizmus a konyhában gasztrosikk és gasztrosokk

Friss topikok