Ha már spárgaszezON, akkor spárgakrémleves!

Ha a tavasz hírnökét díjaznom kellene, a konyhámban biztosan dobogós helyen szerepelne a spárga /díszes fejének köszönhetően még csak nem is koronázatlanul... Ki tudja, talán ő a zöldségek királya?! /
Egy biztos: ilyenkor friss, zsenge, ízletes, vitaminokban gazdag, kalóriatartalomban alacsony, vibráló zöld színű (kivéve persze, ha fehér :) ), könnyen variálható- azaz minden megvan benne, ami egy tavaszi tányérnak tökéletesen áll.

A klasszikus spárgakrémleves receptjét szinte már mindenki ismeri, így az enyémbe ez alkalommal vittem egy kis csavart, néhány könnyen elkészíthető elemmel, levesbetéttel, fűszerezéssel gazdagítottam. 

Hozzávalók:
/4 személyre/

  • vaj
  • 2 fej salottahagyma
  • 1 köteg zöld spárga
  • 2 db kisebb burgonya
  • 0,3 l főzőtejszín
  • 0.5 dcl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál curry
  • bors

 A levesbetétekhez:

  • 50 g chorizo
  • 1 csokor friss koriander
  • olívaolaj
  • 1 sokmagvas zsemle
  • 1 dl zsíros tej

 sparga2korr.JPG

 Elkészítés:

Egy lábasban az apró kockára vágott salottahagymát üvegesre párolom vaj és olívaolaj keverékén. Közben megtisztítom a spárgát, ha szükséges (esetemben elég volt a végeit meghámozni, annyira zsenge volt), majd kb 2 cm-esre darabolom, amit a lábasban párolni kezdek, a fejét félre teszem. A 2 drb burgonyát megpucolva, kisebb kockákra vágva a spárgához adom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom, s egy teáskanál curryt adok hozzá. 20-25 percig / megpuhulásig főzöm, majd botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a főzőtejszínt, a félretett spárgafejeket, és fél deci jó minőségű száraz, fehérbort. Ezzel főzöm még nagyjából 5-8 percig. 

Közben pedig készítem a további levesbetéteket/ feltéteket:

1. Chorizo Chips: Nagyjából 50 g chorizot (vagy valamilyen más száraz kolbászt, esetleg szalámit) gyufaszál vékonyra szeletelek, előmelegített sütőbe (200°C) sütőpapírra terítve, 5 perc alatt ropogósra sütöm. 

2. Pirított magvas zsemle lapok: Egy "sokmagvas" zsemlét 1-2 mm-es lapokra szeletelek, sorba rendezem őket a chorizóhoz használt sütőpapíron, meglocsolgatom egy pici olívaolajjal, és mindkét oldalát 5-5 percig szárítom a már jól felhevült sütőben. 

3. Korianderolaj: Ha már curry, akkor legyen koriander!
Egy csokor koriandert lassan hozzáadott (semleges ízű) olajjal folyékonnyá mixerezek, sózom, borsozom.

4. Hab a "tortán": Egy gyorsforraló lábasban zsíros tejet melegítek, majd egy kézi habverő segítségével habosítom.

Tálalás: A levest fehér mélytányérba szedtem, 3-4 spárgafejjel. A közepére helyeztem a ropogós kenyérlapokat, megszórtam a chorizo-chipsel, körkörös mozdulatokkal díszítettem a koriander olajjal, majd végül a felvert tejhabbal.

spargakorrigalt1.JPG

 És VOILÁ! Tavaszi idill és harmónia egy tányérban :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroholic.blog.hu/api/trackback/id/tr908738922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gastroholic

kulináris élménytúra Ewínyenc falatok fanatizmus a konyhában gasztrosikk és gasztrosokk

Friss topikok

süti beállítások módosítása